گرمازدگی به دنبال قرار گرفتن فرد در هواي گرم و يا در معرض نور مستقيم خورشيد صورت ميگيرد که در آن آب و املاح معدني بدن از طريق تعريق بصورت پوستي دفع ميشود.
اگر دفع املاح بدن بموقع با نوشيدن آب سالم بهداشتي جبران نشود، فرد دچار علايم ضعف و رخوت ، افت دماي بدن ، کاهش فشار خون و علايم پراکندهاي شامل تهوع و بيقراري خواهد شد ، در موارد شديدتر گرمازدگي ، کاهش سطح هوشياري و حالت شوک به فرد دست ميدهد.
انجام نشدن فعاليتهاي سخت بدني، کارهاي سنگين و حرکات ورزشي در طول ساعات گرم روز و قرار نگرفتن در معرض نور مستقيم خورشيد را بهترين راه پيشگيري از ابتلا به عارضه گرمازدگي در افراد عنوان کرد.
همچنين عبور از سايه و نوشيدن مرتب آب بهداشتي، آب ميوههاي تازه و يا شربت آبليمو در هنگام تعريق براي جبران املاح معدني از دست رفته بدن تا حدود زيادي از ابتلا به گرمازدگي در افراد جلوگيري ميکند.
رعايت بهداشت فردي ، شستشوي دست و صورت، خنک نگه داشتن پوست بدن و دوش گرفتن منظم روزانه با آب ولرم نيز نقش بسزايي در پيشگيري از ابتلا به گرمازدگي و درمان موارد خفيف اين عارضه در افراد دارد.
به افراد گرمازده توصيه میشود از گرفتن دوش آب سرد به جهت ايجاد شوک ، قرار گرفتن در معرض باد مستقيم کولر به دليل شعلهور شدن عفونتهاي تنفسي بخاطر تغييرات ناگهاني هوا و نوشيدن سريع مايعات بسيار سرد به جهت بهم خوردن وضعيت سيستم ايمني بدن اجتناب کنند.
با بيان اينکه فرد گرمازده را بايستي به آهستگي در محيط خنک قرار داد و تدريجا مايعات ( بخصوص خاک شير يا شربت آبليموي خنک ) به وي داد ،در ادامه بايد با ماليدن حوله خنک به بدن فرد گرمازده ، وي را به حالت طبيعي محيط بازگرداند.
بايد توجه داشت در صورتي که شدت گرمازدگي زياد باشد ممکن است فرد وارد مرحله شوک شود که در آن هنگام انجام اقدامات سرم درماني براي جبران آب و املاح معدني از دست رفته بدن ضروري است.
با تاکيد بر اينکه اين حالت بيشتر در کودکان، سالمندان و افراد مبتلا به بيماريهاي مزمن که با کاهش قدرت سيستم ايمني بدن همراه هستند رخ ميدهد ، توصيه ميشود اين افراد هنگام بيرون رفتن از منزل در طول ساعات گرم روز ضمن خودداري از نوشيدن آبميوههاي سنتي ، مايعات نوشيدني بهداشتي و سالم همراه خود داشته باشند.
با يادآوري نقش مفيد مواد غذايي در تنظيم دماي بدن، ميوه هايي مانند آلبالو ، خيار و هندوانه نقش بسزايي در تنظيم درجه حرارت بدن دارند.
از آنجا که فرد گرمازده اشتهاي زيادي براي خوردن آب سرد و يخ دارد، بايد وي را تشويق کرد تا بصورت تدريجي و آهسته مايعات را بنوشد تا معده وي دچار تحريک و التهاب نشود.
منبع: خبرگزاري ايرنا
نظر شما